Γάζα: Παιδιά πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα

Δραματικό S.O.S. από τον ΠΟΥ

Μία άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση είναι σε εξέλιξη στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κάνει λόγο για «ζοφερά ευρήματα» και «φρικιαστικούς θανάτους παιδιών».

Τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου, που ξέσπασε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και διέπραξαν μία σειρά από φρικαλεότητες τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ανελέητα τη Γάζα, όπου έχουν πέσει νεκροί πάνω από 30.000 άνθρωποι. Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πεισματικά όχι στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση πυρός και η κριτική εναντίον της εντείνεται – ακόμη και από τον πιο πιστό σύμμαχό της, τις ΗΠΑ.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, επικεφαλής του ΠΟΥ, είπε ότι οι επισκέψεις του οργανισμού το Σαββατοκύριακο στα νοσοκομεία Al-Awda και Kamal Adwan ήταν οι πρώτες από τις αρχές Οκτωβρίου. Σε ανάρτησή του αναφέρει μεταξύ άλλων  πως η έλλειψη τροφής είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 παιδιών και «σοβαρά επίπεδα υποσιτισμού» σε όλο τον πληθυσμό. Έκανε επίσης λόγο για κατεστραμμένες υγειονομικές δομές.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Kamal Adwan. Στο νότιο τμήμα της Γάζας, στη Ράφα, η κατάσταση είναι επίσης δραματική. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ένα δέκατο παιδί πέθανε την Κυριακή σε νοσοκομείο.

Φριχτές συνθήκες, οξύς υποσιτισμός

«Η έλλειψη φαγητού είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 10 παιδιών», δημοσίευσε στο X ο επικεφαλής του ΠΟΥ. Οι επισκέψεις ήταν οι πρώτες του Οργανισμού εδώ και μήνες «παρά τις προσπάθειές μας να αποκτήσουμε πιο τακτική πρόσβαση στο βόρειο τμήμα της Γάζας», έγραψε, προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στο νοσοκομείο Al-Awda είναι ιδιαίτερα φρικτή, καθώς ένα από τα κτίρια έχει καταστραφεί».

Οι κάτοικοι της Γάζας επιβιώνουν με ζωοτροφές και ρύζι καθώς τα τρόφιμα μειώνονται.
Ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι τουλάχιστον 576.000 άνθρωποι σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας – το ένα τέταρτο του πληθυσμού – αντιμετώπιζαν καταστροφικά επίπεδα επισιτιστικής ανασφάλειας και ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών στο βορρά υπέφερε από οξύ υποσιτισμό.

Φρικιαστικοί θάνατοι, προβλέψιμοι και πλήρως αποτρέψιμοι

Από την πλευρά της και η Unicef διαμηνύει πως «οι θάνατοι παιδιών που φοβόμασταν είναι εδώ, καθώς ο υποσιτισμός καταστρέφει τη Λωρίδα της Γάζας». «Αυτοί οι τραγικοί και φρικιαστικοί θάνατοι είναι ανθρωπογενείς, προβλέψιμοι και πλήρως αποτρέψιμοι», δήλωσε η Adele Khodr σε δήλωση την Κυριακή.

Όταν και η βοήθεια γίνεται φονική

Την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 115 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν μεγάλα πλήθη κατέβηκαν σε φορτηγά που μετέφεραν βοήθεια, ενώ υπήρχαν ισραηλινά τανκς. Το Ισραήλ υποστήριξε ότι τα τανκς έριξαν προειδοποιητικές βολές, αλλά δεν χτύπησαν τα φορτηγά και ότι πολλοί από τους νεκρούς ποδοπατήθηκαν ή καταπατήθηκαν.

Η παλαιστινιακή πλευρά ωστόσο απορρίπτει αυτή την εκδοχή, τονίζοντας πως υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα» στοιχεία για «απευθείας βολή εναντίον πολιτών».

naftemporiki.gr, με πληροφορίες από BBC

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί